marți, 8 aprilie 2014

"O alimentatie sanatoasa" In colaborare cu Salvati copii

9.04.2014
8:00-9:00
Alimentează-te cu sănătate
Salvati Copiii Iasi 
VIZIONARE DE FILME DOCUMENTARE
Laborator informatica
28 elevi
9:00-11:00
Alimentează-te cu sănătate
Salvati Copiii Iasi 
DEZBATERE
Laborator informatica
28 elevi
11:30-14:00
Descarcati lucrarile noastre

Alimentează-te cu sănătate
Salvati Copiii Iasi 
Realizarea de prezentari Power Point cu tema data
Laborator informatica
28 elevi

Activitatea nr.1: Junior Achievement

Ziarul nostru

http://e-ziarulfinanciar.blogspot.ro/

Activitatea nr.3: Disiminare proiect


Archi-Let’s Soft IT!
Leonardo da Vinci LLP-LdV/IVT /2012/RO/128
Programul Leonardo Da Vinci oferă participanţilor o multitudine de oportunităţi în formarea profesională pe piaţa muncii europene, finanţând o gamă largă de proiecte de mobilitate şi creând parteneriate între numeroase instituţii din ţară şi străinătate. În cazul proiectului de faţă, elevii participanţi au avut ocazia de a dezvolta competenţe în domeniul arhitecturii şi informaticii în cadrul unei firme germane.
                      Cum se încheie?
Această experiență poate schimba complet atât pe plan profesional cât și personal, deoarece oferă o îndrumare spre o posibilă carieră de viitor precum și șansa de a studia pentru o perioadă de timp într-o ţară străină.
La finalizarea proiectului Archi-Let’s soft IT!, elevii au primit certificate de atestare a cunoștințelor în domeniul în care s-a desfăşurat mobilitatea, dar şi al limbii engleze, certificate care le sunt foarte folositoare în eventualitatea alcătuirii unui dosar pentru acceptarea la o universitate sau la un loc de muncă.
De asemenea, datorită acestui proiect, elevii vor beneficia şi de documentul de mobilitate Europass, recunoscut pe tot cuprinsul UE şi care permite dezvoltarea într-o carieră ulterioară.

luni, 7 aprilie 2014

Activitatea nr. 2:




R O M Â N I A

MINISTERUL AFACERILOR  INTERNE

AGENŢIA  NAŢIONALĂ  ANTIDROG


CENTRUL DE PREVENIRE EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG

IAŞI
 

Colegiul Economic Administrativ Iasi
Clasa a IX- a A
Prof. diriginte Emanuela Padurariu

Corpul meu - de la sănătate la dependenţă


Metode utilizate: studiul de caz, jocul, discutii in grupuri mici, brainstorming
Obiective:
  • vor exersa un model de intervenţie în situaţii care le pun în pericol viaţa
  • vor decoperi gândirea creativă
  • vor dobândi capacitatea de a identifica situaţii care reprezintă un potenţial pericol
  • vor dobândi cunoştinţe despre instituţiile de la care pot solicita ajutor

Materiale necesare:
Coli flipchart
• Câte o bucată de hârtie (format A4) pentru fiecare elev
• Videoproiector/laptop pentru grupa de varsta 12-18 ani


Activitatea 1 Joc de energizare – Balonul sus
Descriere: Participanţii stau în picioare, în cerc și se țin de mâini. Moderatorul, arată grupului un balon (umflat dinainte, sau poate fi  solicitat unul dintre participanți să facă acest lucru). ”Ce aveți de făcut? Eu voi arunca acest balon în aer, iar voi, fără să vă desprindeți mâinile, aveți misiunea de a nu-l lăsa să cadă. Aveți voie să îl atingeți cu orice parte a corpului, dar fără să vă desprindeți mâinile. Balonul e ușor, nu e nevoie să îl lovim cu putere. Aceasta este o regulă importantă: Aveți grijă să nu vă loviți! Dacă balonul cade, veți pierde dreptul de a folosi o parte a corpului. (de exemplu mâinile, apoi picioarele, umerii, cotul etc). Rămâne în sarcina moderatorului să stabilească elementele corporale la care se renunță și succesiunea acestora. Dacă ați pierdut dreptul de a folosi o parte a corpului, jocul se oprește dacă balonul cade sau dacă cineva din grup a folosit acea parte scoasă din joc. Ați înțeles? Putem începe?”



Activitatea 2. Ce este o situatie periculoasa ?
 Prin metoda brainstorming rugati elevii sa va spuna primul cuvant care le vine in minte cand aud sintagma „Situatie periculoasa ”. Notati, fara sa judecati raspunsurile, pe tabla/foaia de flippchart, iar la final discutaţi cu clasa informaţiile furnizate şi rugaţii să formuleze o definiţie a „Situatiilor periculoase-


Informaţii

Pericol - proprietate intriseca  a elementelor (materialelor de lucru, surselor de energie, echipamentelor tehnice, mediului de lucru, metodelor, practicilor si tehnologiilor de lucru) de a cauza evenimente nedorite sau daune (accidente, imbolnaviri si pagube materiale)
Situatie periculoasa - orice situatie in care operatorul sau orice persoana este expusa unuia sau mai multor pericole.

Activitatea 3. Care sunt situaţiile periculoase?
Elevii, împărţiţi în grupe de 3-4 persoane,  vor lucra la identificarea pericolelor în anumite situaţii, care să fie specifice particularităţilor de vârstă şi preocupărilor lor
 (Ex. merg la o petrecere privată/ la un club/ acasă la un prieten/ in excursie/rămân singuri acasă/ sunt abordaţi de persoane străine/ sunt îndemnaţi sau li se oferă droguri /pleacă de la o petrecere cu  maşina iar conducătorul auto a consumat băuturi alcoolice ). 
La finalul timpului de lucru, fiecare echipa va alege un mod de prezentare pentru situaţiile identificate şi se vor discuta cauzele şi modalităţile de evitare a acestor situaţii periculoase . 
După finalizarea activităţii, profesorul va scrie pe tablă următorul mesaj: 
O tânără de 16 ani s-a sufocat şi a murit după ce a consumat alcool. 
Prin metoda brainstorming rugati elevii sa va spuna ce cred ei despre acest titlu. Scrieţi pe o coală de flipchart care sunt opiniile lor.


După aceasta, vizionaţi filmul:
Mobilizaţi apoi echipele pentru a găsi un titlu de ştire legat de subiectul prezentat.

           
Activitatea 4. Când şi cum solicităm ajutor
Este diverse situaţii de urgenţă, de ex. când nu-ţi găseşti caietul de mate şi întârzii la şcoală sau ai pierdut autobuzul şi eşti pe cale să ratezi întâlnirea, însă, în cazul unei urgenţe medicale  înseamnă că cineva este în stare gravă şi are nevoie de îngrijire de la un medic imediat. Pentru a-i ajuta pe elevi să gândească şi  să acţioneze rapid în astfel de situaţii, păstraţi împărţirea pe grupe sau regrupaţi-i .


Activitatea 5. Ce trebuie să facem
Sunt prezentate elevilor etapele de intervenţie:
  1. Strigă după ajutor. O persoană adultă va putea să intervină mai eficient.
  2. Dacă nu este nimeni în apropiere, sună la 112
Dacă faci un  apel telefonic de urgenţă(112), iată cum trebuie să procedezi:
Formează 112 şi aşteaptă calm până răspunde operatorul.
Spune-i operatorului există o urgenţă.
Spuneţi numele şi locul în care te afli ( dă adresa exactă dacă o cunoşti).
Explică ce sa întâmplat şi spune numărul persoanelor rănite. (da cât mai multe detalii dacă poti.)
Urmează toate instrucţiunile operatorului cu atenţie.
Stai pe linia de până la operatorul spune că poţi închide.
Singura dată când ar trebui să sunaţi la 911 este atunci o persoană este grav rănită sau în pericol chiar atunci!
NU sunaţi la 112 ca o glumă sau doar pentru a vedea ce s-ar putea întâmpla. Când un dispecer de urgenţă trebuie să răspundă  pentru a vorbi cu oamenii care nu au o urgenţă reală, alte persoane care au nevoie reală de ajutor imediat, s-ar putea să aştepte.

  1. Asigură-te că eşti în siguranţă
-nu te apropia de victima daca se afla intr-o zona periculoasa (trafic auto, cabluri electrice, suprafete cu pericol de prabusire, foc, fum)
-nu intra în contact direct cu fluidele pacientului (sânge, saliva) deoarece se pot transmite boli
- nu produce scantei, nu aprinde lumanari, chibrituri, alte surse de foc deschis daca simtiti miros de gaze sau de produse petroliere
-nu atinge conductorii electrici sau alte instalatii electrice avariate
Dacă nu eşti în siguranţă, aşteaptă într-un loc sigur până vine un adult sau un echipaj de urgenţă.

  1. Asigură-te că victima este în siguranţă
În cazul în care locul este sigur( este într-o zona lipsita de pericole - trafic auto, pericol electric, termic, de prăbuşire, etc.), puteţi reveni la victimă  şi să aşteptaţi până la sosirea ajutoarelor.

  1. Verificaţi dacă victima respiră şi are puls.
  2. Pentru a proteja victima, daca respiră şi are puls, dar este inconştientă, aceasta trebuie aşezată în poziţia laterală de siguranţă.
Îngenunchiaţi lângă victimă, apoi eliberaţi căile aeriene prin hiperextensia capului şi ridicarea bărbiei. Aşezaţi braţul cel mai apropiat al victimei în unghi drept faţă de corp, îndoind antebraţul în sus. Treceţi celălalt braţ al victimei peste torace, aşezând dosul palmei pe obrazul victimei.
Ridicaţi genunchiul victimei (cel opus faţă de salvator), tragându-l în sus şi menţinând piciorul pe pământ. Prindeţi cu o mână umărul opus faţă de salvator şi cu cealaltă mână genunchiul pacientului. Întoarceţi  pacientul lateral spre dumneavoastră; asiguraţi-vă că se sprijină pe genunchi şi pe cot, rearanjaţi capul în hiperextensie şi deschideţi gura.

Victima nu trebuie mutată, deplasată, deoarece el ar putea avea leziuni la coloană sau alte leziuni osoase. Mutarea pe cineva care are acest tip de prejudiciu poate face mult mai rau.
Dupa explicarea pasilor, poate fi facuta o simulare in care un copil joaca rolul accidentatului si altul // o echipa de 2-3 pune in practica cele discutate. Ceilalti vor urmari executarea corecta a etapelor.

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi


"Uneori platim mai mult pentru lucrurile
 pe care le primim gratis" 

On Thursday, April 3, 2014 1:56 PM, "Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi" <cpecaiasi@gmail.com> wrote:
Stimati colaboratori,
transmitem atasat invitatia de participare la 
Concursul National Mesajul Meu Antidrog.

propunem promovarea si realizarea lucrarilor, in saptamana "Sa stii mai multe sa fii mai bun".
termenul de predare a acestora este de 5 mai 2014.

Cadrele didactice care doresc sa desfăşoare aceste activităţi cu specific antidrog, vor primi adeverinţe, după coordonarea, realizarea, strângerea lucrărilor şi transmiterea acestora către CPECA Iaşi, până la data de 05.05.2014.
va asteptam la sediul nostru, cu cat mai multe lucrari participante!
O zi frumoasa!

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi
To Me


Apr 7 at 2:26 PM

Subiect: Modele de lectii pentru "Saptamana Sa stii mai multe sa fii mai bun"
Către:
Buna ziua,
asa cum am promis, revenim cu propunerile/ modelele de lectii pentru saptamana MEN
 "Sa stii mai multe sa fii mai bun", arhivate si atasate prezentului mail.
Aceste propuneri pot fi adaptate, in functie de structura colectivului de elevi si particularitatile psiho-sociale ale acestora.

Pentru a realiza registrul de evidenta si eliberaea adeverinteleor in timp util, va rugam sa ne retrimiteti raportul de activitate, pe mail pana la data de 20.04.2014, urmand ca ridicarea adeverintelor sa se faca personal de la sediul CPECA Iasi, in Copou, dupa data de 01.05.2014.

In speranta ca aceste materiale va sunt utile, va dorim Spor la lucru!
Echipa CPECA Iasi
 va rugam sa ne transmiteti toata corespondenta electronica la adresa de email: cpeca.iasi@ana.gov.ro
Multumim, Echipa CPECA Iasi

Agentia Nationala Antidrog
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi

  • IASI, Str. Mihai Costachescu, Nr. 1, Corp B, parter.
  • Telefon : 0232 217 999
  • Fax: 0332 818 895
  • E-mail: cpeca.iasi@ana.gov.ro
GRATUIT tel verde: 0 800 8 700 700