miercuri, 13 mai 2015

4.05.2015 Ce este stresul?

Adolescenta presupune o serie de situatii stresante, care va pot face sa va simtiti nelinistiti, sa reactionati agresiv sau dimpotriva, sa va inchideti in voi. De cate ori ati spus sau ati auzit pe cineva spunand “vai, ce stresat sunt!”. Devenit leitmotiv al secolului 21, chiar si voi adolescentii sunteti supusi unor factori stresanti zi de zi, fie ca vorbim despre scoala, anturaj sau familie, fie ca efectiv preluati din societate, de la televizor, o serie de stari stresante care va dau batai de cap.

Ce este stresul?

Dincolo de definitiile date de specialisti, stresul s-ar putea defini drept un fenomen psihosocial ce decurge din confruntarea persoanei cu cerinte, sarcini, situatii, care pot fi percepute drept dificile, dureroase sau avand o miza prea mare pentru persoana respective. De exemplu, abia ati trecut la liceu, iar profesorii va anunta ca veti fi verificati din materie, ca sa vada nivelul cunostintelor clasei. O astfel de situatie poate fi perceputa drept dificila, avand in vedere ca de obicei nu primim teste inainte de a ne fi fost predat ceva la scoala.

Care sunt situatiile stresante pentru un adolescent? 

Din multitudinea de situatii care ar putea crea un mediu stresant pentru adolescent, putem aminti despre clasica responsabilitate scolara solicitanta, sentimentele negative si nesiguranta de sine, schimbarile de natura biologica din viata adolescentului, probleme cu prietenii sau cu colegii, un mediu familiar greu de suportat (ex: parintii divorteaza, moartea unui parinte, situatia financiara precara), schimbatul scolii, probleme de sanatate, etc.
Daca marea majoritate a adolescentilor gasesc o cale sa faca fata stresului, fie impartasindu-si sentimentele prietenilor sau familiei, fie incercand sa se detaseze de situatie facand ceea ce le place, unii adolescenti ajung sa adopte o serie de activitati distructive pentru ei, precum consumul de alcool, droguri sau chiar comportamente agresive fata de cei apropiati.

Cum este perceput stresul de adolescenti? 

Atunci cand stresul se instaleaza, din punct de vedere biologic au loc o serie de schimbari la nivelul respiratiei, al circulatiei sangvine, unii adolescenti simt discomfort abdominal sau chiar senzatia de picioare si maini reci sau umede, insomnii, stari de epuizare, lipsa sau cresterea apetitului, panica, frustare. Acesta este un mecanism de aparare normal al organismului ca raspuns la stres, astfel incat creierul sa se relaxeze si sa reveniti la o stare de bine general.
 

Tehnici de reducere a stresului

Primul pas pentru eliminarea stresului din viata voastra este acela de a recunoaste problema care va creeaza sentimental de apasare. Dupa constientizare, trebuie gasita o solutie pentru fiecare situatie astfel incat sa existe o rezolvare la problema, dar si un sentiment ca “apasarea a luat sfarsit”. Fiecare problema are o rezolvare, trebuie numai sa o gasiti pe cea potrivita (dar si cea corecta). Prin asta spunem ca atunci cand esti stresat pentru ca ai prea multe lectii pentru scoala, solutia nu este evitarea problemei sau chiulul de la scoala. Solutia este sa gasesti o modalitate de a comunica aceasta problema cu parintii sau chiar si cu prietenii, care te pot ajuta sa termini lectiile mai repede si uneori chiar mai distractiv.
Inafara de asta, fiind adolescent, drept urmare, inca in crestere, incearca sa faci sport regulat si sa mananci cat mai sanatos.
Este bine stiut ca efortul fizic destreseaza, iar o dieta echilibrata poate sa-ti produca o stare de bine interioara. Evita cofeina, care te poate agita, incearca sa renunti la fumat pentru ca tutunul nu inhiba stresul, ci il amplifica, iar drogurile si alcoolul trebuie sa nu fie niciodata o solutie sau un raspuns la stres. Incearca sa constientizezi situatiile generatoare de stres si foloseste aceeasi strategie de rezolvare a problemei atunci cand te lovesti de situatii asemanatoare. (de exemplu, daca iti este frica sa vorbesti cu fata care iti place, vorbeste cu prietenii tai si sfatuieste-te cu ei cum te-ai putea apropia de ea). Nu te suprasolicita stabilindu-ti scopuri mult prea inalte, alegeti prieteni in mijlocul carora te simti in siguranta si care te pot ajuta sa treci peste stres si nu in ultimul rand, mai ia o pauza din cand in cand ca sa faci ceea ce iti place (sa asculti muzica, sa scrii, sa desenezi, sa mergi in parc, etc). Nu in ultimul rand, incearca sa-ti stabilesti prioritatile in viata, fereste-te sa te apuci de prea multe lucruri deodata, evita reactiile extreme atunci cand esti pus in fata situatiei stresante, odihneste-te sufficient si gandeste pozitiv.
Continuuam discutia pe facebook...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu